مرکز مشاوره اقتصادی ایرانیان

نرخ بهره فدرال رزرو چیست و چه تأثیری بر بازارهای مالی دارد؟

بازارهای مالی همواره با برنامه‌های پولی و نرخ بهره ایالات متحده آمریکا که توسط فدرال رزور (یا همان بانک مرکزی آمریکا) اعلام می شود مرتبط بوده است.  در این مقاله به تشریح نرخ بهره و تأثیر آن بر بازارها می‌پردازیم:

در سال ۲۰۱۸ پس از اینکه نرخ بهره آمریکا افزایش یافت، بازار رمز ارزها وارد یک زمستان ۲ ساله شد. نرخ بهره فدرال رزرو آخرین بار بین سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ افزایش یافت که به طرز شگفت‌انگیزی سقوط کرد، به‌طوری‌که افزایش یک چهارم واحدی از ۲% به ۲.۲۵% بزرگترین افت یک روزه در سهام در تاریخ ایالات متحده را منجر شد. اقتصاد جهانی در سال ۲۰۱۸ و قبل از سرایت بیماری کرونا در وضعیت بسیار بهتری نسبت به اکنون قرار داشت، با این حال نرخ‌ها در سال ۲۰۲۲ با سرعت در حال افزایش است زیرا فدرال رزرو تلاش می‌کند تا در نهایت پول ارزان را قطع کند و اجازه دهد یک بار دیگر نرخ‌ها عادی شود.

نرخ بهره (Interest Rate  ) مبلغی است که در مقابل قرض گرفتن پول، پرداخت می‌کنید.  در واقع نرخ بهره بخشی از کل مبلغی است که شما از بانک وام گرفته اید و اگر برای خرید خانه، ماشین یا امور شخصی از بانک وام بگیرید، باید نرخ بهره آن را هم بپردازید. همچنین اگر مبلغی هم در بانک سرمایه‌گذاری کرده باشید، بهره یا سود آن را دریافت می کنید.

می توان گفت نرخ بهره میزان پولی هست که وام دهنده‌ها به ازای مبلغ پرداختی خود به وام گیرنده‌‍‌ها می‌پردازند و به شکل درصدی از اصل سرمایه نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. نرخ‌بهره معمولا به شکل سالانه در نظر گرفته می‌شود که به آن نرخ سود سالانه نیز گفته می‌شود. همچنین اگر شرایط وام گیرنده ریسک کمتری داشته باشد، معمولا نرخ بهره پایینی به آن تعلق می‌گیرد. در حالی که اگر وام گیرنده ریسک بالایی داشته باشه، نرخ بهره زیادی از او گرفته می‌شود.

زمانی که نرخ بهره افزایش می‌یابد وام گیرنده باید بهره زیادی را پرداخت کرده که همین موضوع تأثیرات منفی در بازارهای مالی به خصوص بازار ارزهای دیجیتال می‌گذارد. بانک فدرال رزرو، نرخ بهره آمریکا را تعیین می‌کند که با توجه به شرایط بازارهای مالی مشخص می‌شود. همچنین اگر تورم در کشور افزایش یابد، فدرال رزرو نرخ بهره را افزایش می‌دهد تا تعادل را برقرار کند.

درصورتی‌که قیمت کالا یا خدمتی کاهش یابد، میزان تقاضا برای آن کالا یا خدمت افزایش می‌یابد؛ بنابراین اگر تقاضا‌کنندگان سرمایه را، همان سرمایه‌گذاران دانست، می‌توان این رابطه را نیز یک رابطه منفی برشمرد؛ به‌طوری‌که کاهش نرخ سود سرمایه، افزایش میزان تقاضا برای سرمایه و در نتیجه افزایش سرمایه‌گذاری را در پی خواهد داشت.

نرخ بهره نوسانات زیادی دارد و معامله‌گران بازارهای مالی باید به این نوسانات توجه داشته باشند. یکی از عواملی که بر میزان نرخ بهره تأثیر می‌گذارد میزان ریسک است و البته می‌توان گفت ریسک همیشه یکی از عوامل مهم در هر مدل سرمایه گذاری است و یکی از چالش‌هایی که همواره افراد برای شروع سرمایه‌گذاری با آن مواجه هستند، از دست دادن سرمایه می‌باشد. به این ترتیب هر چقدر میزان ریسک یک سرمایه‌گذاری بیشتر باشد، سرمایه‌گذار انتظار دارد که سود بیشتری کسب کند و باید نرخ بهره بالاتری به آن تعلق گیرد. برای مثال بانک‌ها یا موسسه‌های مالی که پشتوانه قوی دارند، ریسک سرمایه‌گذاری کمتری داشته و به همین دلیل نرخ بهره کمتری ارائه می‌دهند.

یکی دیگر از عواملی که بر میزان نرخ بهره تأثیر می‌گذارد، مدت زمان سرمایه‌گذاری است. بنابراین هر چقدر مدت زمان سرمایه‌گذاری بیشتر باشد، میزان سود پرداختی سالانه یا نرخ بهره آن نیز افزایش می یابد و سرمایه گذار باید سود بیشتری پرداخت کند.

تورم هم از جمله عوامل تأثیرگذار بر نرخ بهره است. زمانی که تورم در کشوری بالا می‌رود، بانک مرکزی آن کشور نرخ بهره را افزایش می دهد تا مردم تمایل بیشتری برای نگهداری پول خود در بانک داشته باشند تا به این شکل تعادل برقرار شود.

از دیگر عوامل تأثیرگذار بر میزان نرخ بهره، ارزش زمانی پول هست. یعنی ارزش پولی که در آینده دریافت می‌کنید از ارزش پولی که امروز دریافت می‌کنید، کمتر می‌شود و باید برای سرمایه‌گذاری یا دریافت وام افراد به ارزش زمانی پول نیز توجه داشته باشند.

اگر نرخ بهره بالا باشد، میزان سرمایه گذاری کاهش می یابد و افراد تمایل به سرمایه گذاری بر روی دارایی‌های پرریسک مانند ارزهای دیجیتال و سهام ندارند و در نتیجه ارزش این بازارها افت می‌کند.

همچنین اگر نرخ بهره پایین باشد، سرمایه گذاری افزایش پیدا کرده و سرمایه گذاران وجوه خود را صرف خرید ارزهای دیجیتال و سایر دارایی های پرریسک کرده و انتظار دارند که سود زیادی کسب کنند. پس اگر نرخ پایین باشد خرید دارایی های  دیجیتال بیشتر شده و در نتیجه قیمت آنها افزایش می یابد.

فعالیت هایی مثل زیرساخت، تحصیلات یا توسعه کسب و کار نیز مستلزم صرف هزینه است و اگر نرخ بهره پایین باشد، این امکان برای افراد و دولت ها فراهم می شود تا پول مورد نیاز برای توسعه کسب و کار را از طریق دریافت وام با سود پایین تهیه کنند. زمانی هم که نرخ بهره بالا باشد، کسانی که قصد سرمایه گذاری دارند، پول زیادی لازم خواهند داشت و با افزایش سود وام های بانکی، مشاغل، دولت ها و افراد شروع به کاهش برنامه های سرمایه‌گذاری خود می‌کنند.

زمانی که بانک مرکزی ایالات متحده یا فدرال رزرو، نرخ بهره را افزایش می دهد، در واقع ارزش دلار بالاتر می رود و شاخص آن در مقابل جفت ارزهایی که در مقابل دلار معامله می شوند، رشد می‌کند و همین امر باعث افت ارزش بازارهای مالی و به خصوص قیمت ارزهای دیجیتال می شود. چون ارزش بازار کریپتو با ارزش دلار رابطه عکس دارد و اگر ارزش دلار رشد کند، ارزش بازار کریپتوکارنسی ها کاهش پیدا می کند.

همانطور که در در قسمت های بالا نیز توضیح دادیم، زمانی که نرخ بهره افزایش می یابد، میزان گرایش و علاقه سرمایه گذاران و معامله گران به سرمایه گذاری کم می شود و در واقع آن‌ها پول خود را در دارایی های پرریسک مانند ارزهای دیجیتال هولد نمی‌کنند و ترجیح می دهند که سرمایه خود را در بانک سپرده گذاری کنند و سود سالانه به دست آورند. همچنین با افزایش نرخ بهره، سرمایه ها از بازارهای مالی مثل بازار ارزهای دیجیتال و بورس خارج شده و وارد بانک ها می‌شود که همین امر هم باعث می‌شود ارزش بازارهای مالی افت کند. بنابراین اگر سرمایه گذار در حوزه ارزهای دیجیتال هستید، همواره اخبار بانک فدرال رزرو را مورد بررسی و توجه قرار دهید و در صورتی که نرخ بهره افزایش یافت، از پوزیشن های معاملاتی خود خارج شوید

جهت مشاوره اقتصادی و سرمایه‌گذاری، تشکیل سبد سرمایه‌گذاری پرسود و همچنین آموزش نحوه درست ورود و سرمایه‌گذاری مطمئن در بازارهای مالی با ما از طریق سایت  https://moshaverr.com   و یا شماره تلفن: 88721921-021 در تماس باشید.

در این باره بیشتر بخوانید

اشتراک گذاری این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *