تولید ناخالص داخلی معمولاً بهعنوان شاخص سلامت اقتصاد و همچنین پیمانه استاندارد زندگی کشورها شناخته میشود. در این مقاله قصد داریم تا شما را با مفهوم تولید ناخالص داخلی و نحوه محاسبه آن آشنا کنیم:
تولید ناخالص داخلی یا بهاختصار GDP ارزش پولی کلیه کالاها و خدمات نهایی است که در داخل مرزهای یک کشور در یک دوره زمانی مشخص، تولید میشود. تولید ناخالص داخلی معمولاً بهصورت سالیانه محاسبه میشود اما گاهی هر سه ماه یکبار نیز اعلام میشود. برای محاسبه تولید ناخالص داخلی باید کل میزان مصرف در کشور شامل مصارف خصوصی و عمومی، هزینه های دولت، سرمایه گذاری ها و میزان خالص صادرات را محاسبه و با هم جمع کرد. تولید ناخالص داخلی برای اولین بار در سال ۱۹۳۷ و در گزارش کنگره ایالاتمتحده در پاسخ به رکود بزرگ و بعدازاینکه اقتصاددان روس، سایمون کوزنتز سیستم اندازهگیری آن را شکل داد، مورداستفاده قرار گرفت از تولید ناخالص داخلی معمولاً برای اندازهگیری میزان فعالیتهای اقتصادی یک کشور استفاده میشود.
GDP با فرمول زیر محاسبه میشود:
GDP = C + G + I + NX
که در اینجا C نشاندهنده مجموع مصارف خصوصی، G مجموع مخارج دولت، I مجموع تمام سرمایه گذاری ها در کشور و NX خالص صادرات است که بهصورت کل صادرات منهای کل واردات محاسبه میشود. ازآنجاییکه نحوه محاسبه GDP برای همه کشورها یکسان است، بنابراین میتواند بهعنوان ابزاری برای مقایسه تولید کشورهای مختلف با دقّت بسیار بالا مورداستفاده قرار گیرد.
البته تولید ناخالص داخلی یا GDP نقصهایی هم بهعنوان یک شاخص دارد. منتقدان GDP معتقدند که این روش، آمار اقتصادی هر چیزی از بازار سیاه گرفته تا استخدامهای محرمانه و زیرمیزی، همچنین سایر معاملاتی که به دلایل مختلف به دولت گزارش نمیشوند را به حساب نمیآورد.
در دهههای اخیر، دولتها انواع تغییرات در جهت افزایش دقت GDP انجام دادهاند. ابزار محاسبه GDP هم بهصورت پیوسته از زمان ابداعش رشد و توسعه یافته تا با اندازهگیریهای فعالیت صنعتی و تولید و مصرف فرمهای جدید و نوظهور دارایی های نامشهود برابری کند.
جهت مشاوره اقتصادی و سرمایه گذاری، تشکیل سبد سرمایه گذاری پرسود و همچنین آموزش نحوه درست ورود و سرمایه گذاری مطمئن در بازارهای مالی با ما از طریق سایت https://moshaverr.com و یا شماره تلفن: 88721921-021 در تماس باشید.