برای هر بازار مالی، واسطههایی وجود دارند تا سرمایهگذاران بتوانند دارایی موردنظر خود را بدون دغدغه معامله کنند. کارگزاری و کارگزاران نیز یکی از این واسطههای مالی هستند که برای انجام معاملات در بازار سرمایه به وجود آمدهاند. با ما همراه باشید تا شما را با مفهوم کارگزاری و کارکرد آن در بازارهای مالی بیشتر آشنا کنیم:
طبق تعریف قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی، شرکت کارگزاری بورس به شخص حقوقی گفته میشود که اوراق بهادار را برای دیگران و بهحساب آنها معامله میکند. به بیانی سادهتر شرکت کارگزاری به نهاد مالی گفته میشود که از سازمان بورس و اوراق بهادار مجوز دریافت کرده و به فعالیت قانونی در بازار بورس میپردازد. در واقع نقش واسطهای را بین خریداران و فروشندگان ایفا میکنند و معاملات سهام، کالا، اوراق بهادار و اوراق مبتنی بر کالا را تسهیل کرده و در ازای آن مبلغی بهعنوان کارمزد دریافت مینمایند. انجام فعالیت توسط کارگزاری نیازمند کسب مجوز تأسیس و فعالیت از سازمان بورس و اوراق بهادار و عضویت در کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار و بورس مربوطه است و افرادی نیز که در این شرکتها مشغول به فعالیت هستند، افراد باتجربه، خبره و آشنا به مسائل مالی هستند.
کارگزاریها یک واسط و پل ارتباطی بین خریداران و فروشندگان هستند و میتوانند در لحظه، معاملات بیشمار با کارمزد معقول و با سرعت بالا انجام دهند. همچنین آمار و دادههای دقیقی نیز از تعداد و قیمت این معاملات در اختیار مشتریان و سایر استفادهکنندگان از این دادهها قرار میدهند.
فعالیت کارگزاریها در ایران به سال ۱۳۴۶ و همزمان با راهاندازی بورس در ایران بازمیگردد، اما در آن زمان کارگزاران فعال عمدتاً بانکی و وابسته به دولت بودند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی مجوز فعالیت به کارگزاریهای خصوصی نیز اعطا شد و در سال 1376 و با فعالیت مجدد بورس پس از دورهای وقفه، کارگزاریهای جدیدی شروع به فعالیت کردند.
اولین گام برای سرمایهگذاری در بورس داشتن کد معاملاتی است. درگذشته برای دریافت کد معاملاتی، میبایست الزاماً بهصورت حضوری به کارگزاری مراجعه کرده و با دردستداشتن مدارک شناسایی شامل شناسنامه و کارت ملی، اقدام به افتتاح حساب نمایید. اما در حال حاضر این فرایند بهصورت غیرحضوری تعریف شده است و بسیاری از کارگزاران فرایند افتتاح حساب را بهصورت غیرحضوری انجام میدهند. تنها کافی است که فایل مدارک را بهصورت اسکن شده در اختیار داشته باشید و با مراجعه به سایت کارگزاری موردنظر که خدمت افتتاح حساب را بهصورت غیرحضوری انجام میدهد، این فرایند زمانبر را در عرض چند دقیقه انجام دهید. همچنین فرایند احراز هویت سجام نیز بهصورت غیرحضوری امکان پذیر است.
لازم به ذکر است پیش از دریافت کد معاملاتی (کد بورسی) نیاز به ثبتنام در سامانه سجام و دریافت کد سجام دارید.
برای ثبتنام اینترنتی و احراز هویت میبایست تصویر اسکن شده شناسنامه و کارت ملی را داشته باشید. همچنین علاوه بر این مدارک، ارائه اطلاعات شناسنامهای، شغلی، تحصیلی و حساب بانکی شامل کد شعبه، نام شعبه و شماره شبا نیز الزامی است. لازم به ذکر است که تا چند وقت پیش مدرک تحصیلی موردنیاز برای دریافت کد معاملاتی حداقل دیپلم بود؛ اما این شرط بهمنظور گسترش بازار سرمایه و بهرهمندی افراد بیشتر حذف شده است و ازاینپس هر شخص با سن بالای ۱۸ سال، میتواند کد معاملات آنلاین دریافت کرده و خود نسبت به خریدوفروش سهام مبادرت ورزد.
در حال حاضر 108 کارگزاری در سایت سازمان بورس اوراق بهادار به آدرس seo.ir موجود است که دفاتر شعب آنها در سراسر کشور فعال هستند و هرکدام در یک یا چند بازار اعم از بازار بورس اوراق بهادار، بورس کالا، بورس انرژی یا فرابورس فعالیت میکنند.
جهت مشاوره اقتصادی و سرمایهگذاری، تشکیل سبد سرمایهگذاری پرسود و همچنین آموزش نحوه درست ورود و سرمایهگذاری مطمئن در بازارهای مالی با ما از طریق سایت https://moshaverr.com و یا شمارهتلفن88721921-021 در تماس باشید.