بر اساس مصوبه اخیر سازمان امور مالیاتی کشور در بخشنامهای به ادارات کل امور مالیاتی اعلام شد که واردات طلا، پلاتین و نقره به صورت خام از طریق مبادی رسمی گمرکی کشور مجاز و از پرداخت عوارض گمرکی و هرگونه مالیات از قبیل مالیات عملکرد و ارزش افزوده معاف است و از نظر منشأ ارز مورد بررسی قرار نمیگیرد. قانون معافیت مالیاتی واردات طلا، نقره و پلاتین موضوع جدیدی نیست و این قانون چهار سال پیش مطرح شد و به تصویب رسید. به عبارت بهتر مالیات ارزش افزوده و تعرفه گمرکی مواد اولیه طلا، نقره و پلاتین صفر بوده و هیچ نوع مالیاتی به این عناصر تعلق نمیگرفت. موضوع تازهای که در ابلاغیه جدید ذکر شده این است که پیشتر اگر اقدامی در جهت واردات طلا، نقره و پلاتین صورت میگرفت باید منشأ ارز اعلام و مشخص میشد، اما در ابلاغیه جدید نیازی به عنوان دقیق منشأ ارز نیست و به ازای هر میزان واردات، نیاز به مشخص شدن منشأ ارز نیست. این کار برای این صورت گرفته تا واردات طلا افزایش یابد تا خزانه داری کشور بتواند طلای خود را تامین کند.
زمانی که اقدام به واردات صورت میگیرد ابتدا باید از سیستم نیمایی ارز خریداری شود و چون برای ورود طلا، نقره، پلاتین و فلزات گرانبها ارزی تخصیص داده نمیشد، بنابراین هیچ نوع وارداتی در این خصوص انجام نمیگرفت. با سیستم جدید به عنوان مثال ممکن است فردی در دبی با ۵۰ هزار دلار بتواند یک کیلو شمش طلا خریداری و وارد کشور کند و در این صورت نیازی به شفافسازی منشأ ارز نیست.
قیمت طلا تابعی از قیمتهای جهانی و ارز است و واردات با ارز آزاد انجام خواهد شد، بنابراین این موضوع تاثیری بر قیمتگذاری طلا نخواهد گذاشت. اکنون قیمتها بر اساس دلار آزاد محاسبه میشود و اگر قرار باشد با دلار دولتی که ارزانتر است محاسبه شود، قیمت طلا در داخل کشور ارزانتر میشود و قاچاق طلا از داخل به خارج انجام خواهد شد. بنابراین معافیت مالیاتی واردات تاثیری بر قیمتگذاری طلا نخواهد داشت.