در هفته های اخیر بازار نفت علی رغم نگرانی از رکود اقتصاد جهانی به روند صعودی خود ادامه می دهد. با کاهش سختگیرها و محدودیت های کووید 19 در چین، قیمت نفت هفته گذشته را در بالاترین میزان خود از ماه آگوست به پایان رساند و تأثیر اقتصاد چین بر بازار نفت را بیش از پیش پر رنگ تر کرد.
قیمت نفت برنت برای سومین هفته متوالی روند صعودی خود را حفظ کرد و با افزایش هفتگی 4.23 درصدی با قیمت 98.20 دلار به ازای هر بشکه معامله شد و به بالاترین میزان خود از ماه آگوست رسید. بهای معاملات آتی نفت برنت برای سومین افزایش هفتگی متوالی به بالای 98 دلار در هر بشکه رسید. گفته می شود چین در حال کار بر روی طرح هایی برای لغو سیستمی است که خطوط هوایی را به دلیل وارد کردن موارد ویروس به کشور جریمه می کند، اقدامی که نشان می دهد این کشور ممکن است سیاست به اصطلاح Covid Zero خود را کاهش دهد و راه را برای تقاضای بالاتر نفت خام هموار کند.
شکل1. نمودار قیمت هفتگی نفت برنت
بازار نفت در هفته های اخیر در تلاش بوده تا مسیر خود را در میان فشار و کشش بین چشم انداز کاهش عرضه و نگرانی در مورد کندی اقتصاد جهانی پیدا کند. چشم انداز افزایش تقاضا از سوی چین، بزرگترین واردکننده نفت خام جهان، قیمت های آتی را به سطوحی می رساند که از ماه آگوست تاکنون مشاهده نشده است، در حالی که تحریم های جدید روسیه که در دسامبر اجرایی می شوند، برای نفت خام نیز صعودی هستند. استراتژی کووید صفر چین، که بر قرنطینه و آزمایشهای انبوه برای از بین بردن عفونتها متکی است، بر اقتصاد این کشور و بازار نفت خام تأثیر گذاشته است. به گفته تحلیلگران بانک چین اینترنشنال، تقاضای نفت در سال 2022 به دلیل محدود کردن ویروس کرونا روزانه 400 هزار بشکه کاهش یافته است. اد مویا، تحلیلگر ارشد بازار در شرکت Oanda میگوید ریسکهای ژئوپلیتیکی بیش از حد روی میز وجود دارد که باید مسیر نفت را بالاتر نگه دارد. اگر دلار در این نقطه به کاهش خود ادامه دهد، قدرت نفت میتواند بسیار بالاتر از این میزان شود.