رمزارز، ارز دیجیتالی است که از علم رمزنگاری برای امنیت شبکه و معاملات استفاده میکند. به دلیل این ویژگی امنیتی، جعل این نوع ارزها دشوار و تقریباً غیرممکن است. در این مقاله شما را با مفهوم رمزارز آشنا خواهیم کرد:
ارز دیجیتال (Digital currency) یک واحد پولی یا واسطه تبادل است که ماهیت فیزیکی ندارد. این ارزها از کدهای صفر و یک به وجود میآیند و دسترسی به آنها از طریق اتصال به اینترنت ممکن میشود. ارزهای دیجیتال فرایند انتقالهای بینالمللی پول و انجام تراکنشهای پرداخت را بهصورت آنی انجام میدهند.
این ارزها را به دودسته اصلی متمرکز و غیرمتمرکز میتوان تقسیم کرد. نوع متمرکز ارزهای دیجیتال توسط دولتها یا سازمانها و گروهها، تولید و کنترل میشود. اما در نوع غیرمتمرکز این داراییها، هیچ شخص، نهاد یا گروهی مسئول تولید و کنترل ارزها نیست.
کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) از دو واژه کریپتو به معنی رمزنگاری (crypto) و کارنسی به معنی ارز (currency) تشکیل شده است. رمزارز (ارز رمز پایه یا ارز رمزنگاری شده)، یک ارز دیجیتال یا ارز مجازی است که از علم رمزنگاری برای امنیت شبکه و معاملات استفاده میکند. به دلیل این ویژگی امنیتی، جعل این نوع ارزها دشوار و تقریباً غیرممکن است. بسیاری از رمز ارزها از سیستمهای غیرمتمرکز مبتنی بر فناوری بلاکچین استفاده میکنند؛ بلاکچین یک دفترچه ثبت سوابق است که بین تمام اعضای شبکه پخش شده است و همه اعضاء به اطلاعات این دفترچه دسترسی دارند.
بسیاری تصور میکنند تمامی ارزهای دیجیتال، رمزارز یا کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) هستند. در واقع رمز ارزها یا ارزهای رمز پایه، یکی از انواع ارز دیجیتال هستند که توسعهدهندگان آنها با استفاده از فناوری رمزنگاری، امنیت معاملات آنها را ارتقا دادهاند و امکان جعل و تقلب در این سیستمها را تا حد بسیار زیادی کاهش دادهاند.
این ارزها مبتنی بر فناوری غیرمتمرکز و توزیع شده بلاکچین هستند. بلاکها، دفتر کلهای توزیع شدهاند که توسط هیچ نهاد، سازمان یا گروهی کنترل و اداره نمیشوند و تمامی پروتکلها و فرایندها در این شبکهها میان همه اعضای آنها توزیع شده و قابلمشاهده است.
اولینبار در سال ۲۰۰۸، شخص یا گروهی ناشناس با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو، ارز دیجیتال بیتکوین را از طریق یک وایت پیپر به دنیا معرفی و دنیای ارزهای دیجیتال را بهطورکلی متحول کرد. بیتکوین اولین ارز دیجیتالی بود که از فناوریهای بلاکچین و رمزنگاری، در پروژه خود استفاده کرد و در سال ۲۰۰۹ اولین کوینهای آن استخراج شدند. میتوان گفت پس از معرفی بیتکوین بود که دنیا با ارزهای دیجیتال آشنا شد.
مبنای وجودی رمزارز، ریاضیات و علوم کامپیوتر است که برای امنیت اطلاعات و انتقال پول مورد استفاده قرار گرفته است. در واقع، رمز ارزها یکرشته کد هستند که بر روی یک دفتر عمومی مشترک ثبت میشوند. به این دفتر ثبت عمومی، بلاکچین گفته میشود که سوابق کل تراکنشها را از روز اول ثبت میکند و بهصورت مداوم بهروزرسانی میشود. به کسانی (دستگاهی) که به تولید رمزارز مشغولاند، ماینر (miner) و به این فرایند، ماینینگ یا استخراج (mining) گفته میشود.
هر بار که ماینرها معادلات پیچیده ریاضی را حل میکنند، یک بلاک به بلاکچین در شبکه اضافه میشود. استخراج رمز ارزها یک فرایند دشوار است که به دستگاههایی باقدرت محاسباتی بسیار بالا نیاز دارد.
رمز ارزها به دو دسته کلی کوین و توکن تقسیم میشوند که تفاوت این دودسته نیز به بلاکچینهای این رمز ارزها مرتبط است. کوین یک رمزارز با بلاکچین اختصاصی است. معروفترین کوین موجود در بازار، بیتکوین است. اما توکن یک رمزارز است که بلاکچین اختصاصی ندارد و بر بستر بلاکچین کوینهای دیگر راهاندازی میشود.
دستهای دیگر از رمز ارزها نیز به نام استیبل کوین وجود دارد. استیبل کوینها رمز ارزهایی باارزش ثابت هستند و در نوسانات بازار، ارزش آنها تغییر نمیکند. هدف از پیدایش این کوینها حفظ دارایی دیجیتال کاربران هنگام نوسانات شدید بازار است. تتر یک استیبل کوین است و مقدار آن معادل یک دلار آمریکاست.
همان گونه که اشاره کردیم بیتکوین نخستین رمزارز معرفی شده به دنیای اقتصاد دیجیتالی بود. پس از معرفی بیتکوین، پروژههای ارز دیجیتال متعددی با اهداف و نامهای مختلف راهاندازی شدند. بهتمامی این ارزهای دیجیتال یا رمز ارزهایی که پس از بیتکوین به صنعت کریپتوکارنسی راه پیدا کردند، آلت کوین گفته میشود.
یکی از اصلیترین کاربردهای ارز دیجیتال، امکان انجام مبادلات مالی بینالمللی است. با استفاده از این ارزها با کارمزدی بسیار پایینتر از روشهای رایج امروزی و همچنین زمانی بسیار کوتاهتر میتوان در سطح جهان مبادلات مالی انجام داد.
ویژگی و کاربرد دیگر ارز دیجیتال که بسیار ارزشمند است؛ انجام تراکنشهای مالی با حجم بالاست. با استفاده از انواع ارز دیجیتال میتوان مبالغ بالا و بدون محدودیت را در زمانی کوتاه انتقال داد. این ارزها انجام معاملات سنگین را آسان کردهاند.
کنترل تورم از دیگر کاربردهای ارز دیجیتال است. توسعهدهندگان هر یک از ارزهای دیجیتال پروتکلی را برای کنترل تورم و تولید بیرویه این ارزها مشخص کردهاند.
مقابله با تحریم یکی از اصلیترین کاربردهای ارزهای دیجیتال است. شبکههای رمزارز به طور کامل غیرمتمرکز اداره میشوند و از قوانین هیچ کشوری پیروی نمیکنند؛ بنابراین ملزم به رعایت تحریمهای اقتصادی که دولتها وضع میکنند، نیستند.
نوسانات بالای بازار رمز ارزها، موقعیتی مناسب برای کسب سودهای کلان است. با کمی دانش و آگاهی میتوان از طریق سرمایهگذاری در این بازار سودهای بالا به دست آورد. همچنین در فرایند سرمایهگذاری در بازار کریپتوکارنسی، دارایی اشخاص در اختیار خود آنهاست و نیازی به انتقال دارایی شخصی بهحساب نهاد، سازمان یا اشخاص دیگر نیست.
رایجترین روش برای خرید ارز دیجیتال، خرید از پلتفرمهای آنلاین خریدوفروش ارز دیجیتال یا همان صرافیهای رمزارز است.
قیمت کریپتوکارنسیها همواره با نوسانات زیادی همراه بوده است. به همین دلیل در طولانیمدت قیمت ثابتی ندارند و پیشبینی قیمت آنها نیازمند آگاهی از عوامل تعیینکننده قیمت یک ارز دیجیتال است. هرچند فاکتورهای زیادی وجود دارند که میتوانند در نتیجه سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال تأثیر بگذارند؛ اما مهمترین آنها عبارتاند از:
قوانین و مقررات حاکم در کشورها
کریپتوکارنسی یک پدیده جدید سرمایهگذاری به شمار میرود و دولتها هنوز قوانین و زیرساختهای ثابتی برای چگونگی بهکارگیری کریپتوکارنسی ندارند. به همین دلیل است قوانین و اخباری که درباره کریپتوها وضع میشود، روی قیمت آنها به طرز چشمگیری تأثیرگذار است. برای مثال زمانی که وبسایتهای فعال در حوزه ارزهای دیجیتال در چین توسط دولت مسدود شد روی قیمت کریپتو و نوسان آن اثر بسیار زیادی داشت.
عرضه و تقاضا
یکی دیگر از فاکتورهای مؤثر در قیمت کریپتوکارنسیها، عرضه و تقاضا است. هرچقدر تقاضا برای یک کریپتوکارنسی زیاد باشد، به همان اندازه قیمت آن نیز افزایش پیدا خواهد کرد. این افزایش قیمت زمانی بیشتر خواهد شد که میزان عرضه نیز محدود باشد. بیتکوین یک مثال بسیار خوب برای این مورد است. به دلیل تقاضای بالا و کمبود عرضه، قیمت بیتکوین افزایش بسیار زیادی داشته است.
کاربردپذیری
ارزهای دیجیتال میتوانند برای کاربردهای مختلفی طراحی شوند. هرچقدر یک ارز دیجیتال کاربرد بیشتری داشته باشد تقاضا برای آن نیز افزایش پیدا خواهد کرد. بهعنوانمثال اتریوم یکی از ارزهای محبوب در بین کاربران است که از کاربردپذیری بالایی برخوردار است و به همین دلیل استقبال از آن بسیار زیاد است. اتریوم یک پلتفرم متنباز است که برای راهاندازی برنامههای غیرمتمرکز طراحی شده است.
هیجان در بازار
هیجان جزئی از ماهیت بازار سرمایه است. بازار کریپتوکارنسی نیز از این قاعده مستثنی نیست. اخبار مثبت و منفی که در سراسر جهان در ارتباط با کریپتوکارنسیها پخش میشود از دیگر عوامل تعیینکننده افزایش یا کاهش قیمت به شمار میروند.
هرچند هیجان در بازار لازم است؛ اما افراطوتفریط در آن خوب نیست. هیجانات بلندمدت میتواند ضررهای سهمگینی را با خود به همراه داشته باشد. به همین دلیل سرمایهگذاران نباید بر اساس اخبار آنی تصمیم به خریدوفروش بگیرند و باید سعی کنند دیدگاه منطقی خود را حفظ کنند.
جهت مشاوره اقتصادی و سرمایهگذاری، تشکیل سبد سرمایهگذاری پرسود و همچنین آموزش نحوه درست ورود و سرمایهگذاری مطمئن در بازارهای مالی با ما از طریق سایت https://moshaverr.com و یا شمارهتلفن: 88721921-021 در تماس باشید.