برنامهریزی اقتصادی خانواده میتواند به شما در ایجاد یک استراتژی جامع برای مدیریت پول خود در مراحل مختلف زندگی کمک کند. این کار با اصول اولیهای شروع میشود که شامل تنظیم بودجه، پرداخت بدهی و پسانداز است. اما یک برنامه اقتصادی خانوادگی همچنین میتواند مواردی مانند سرمایهگذاری برای بازنشستگی و کنارگذاشتن پول برای کالج را نیز شامل شود. ایجاد یک برنامه طولانیمدت اقتصادی برای خانواده کاری است که میتوانید خودتان انجام دهید. اما بههرحال ممکن است به یک مشاور اقتصادی نیاز داشته باشید.
بااینحال، هنگامی که همسر و فرزندان خود را به لیستتان اضافه میکنید، پیچیدهتر میشود. رویدادهای بزرگ زندگی مانند هزینههای ازدواج فرزندان، دانشگاه فرزندان و بازنشستگی تأثیرات زیادی در برنامهریزی اقتصادی دارد. به همین دلیل برنامهریزی و پسانداز برای این موارد از سالها قبل بسیار مهم است.
در این مقاله ما یک مرور کلی از روند برنامهریزی اقتصادی خانواده ارائه خواهیم داد و در مورد دلیل مهم بودن آن بحث خواهیم کرد و همچنین نکاتی را برای عناصر و مراحل مختلف آن ارائه خواهیم داد.
برنامهریزی اقتصادی خانواده چیست؟
برنامهریزی اقتصادی خانواده دقیقاً مانند آنچه از نامش بر میآید برنامهریزی برای آینده اقتصادی خانواده شماست. باتوجهبه ماهیت آن، برنامهریزی اقتصادی خانواده چیزی نیست که یکی از اعضای خانواده بهتنهایی انجام دهد. در عوض این یک فرایند مشترک است که توسط پدر و مادر انجام میشود و منابع، مسئولیتها و اهداف کوتاهمدت و بلندمدت کل خانواده را در نظر میگیرد.
ایجاد یک برنامه اقتصادی رسمی ایده خوبی برای هر خانواده بهویژه خانوادههای با درآمد خالص بالا است؛ زیرا یک طرح برای پیشبرد فراهم میکند. این کار اعضای خانواده را وادار میکند به رؤیاهای اقتصادی و تردید خود فکر کنند. بعلاوه این امکان را به خانوادهها میدهد تا یک طرح کلی معقول برای دستیابی به اهدافی که تعیین کردهاند، ایجاد کنند.
داشتن یک برنامه اقتصادی محکم خانوادگی برای سالها بعد، استرس اقتصادی خانواده را در درازمدت به طرز چشمگیری کاهش میدهد و سرانجام، با راهنمایی درست، خانوادهها میتوانند از استراتژیهای اقتصادیاتی استفاده کنند و به طور مؤثر پولشان را برای اهداف آینده اختصاص دهند.
چه کسی به یک برنامهریز اقتصادی خانواده احتیاج دارد؟
ممکن است شما از نظر برنامهریزی اقتصادی ماهر باشید. اما ما هنوز هم استخدام یک متخصص برنامهریزی اقتصادی را توصیه میکنیم. درست است که شما قادر به اداره تجارت خود هستید و آن را با موفقیت از صفر ساختهاید. اما برنامهریزی اقتصادی خانواده بدون راهنمایی و کمک یک مشاور اقتصادی میتواند چالشبرانگیز باشد.
خلاف برخی دیگر از برنامههای اقتصادی، برنامهریزی اقتصادی خانواده شامل ارتباطات قابلتوجهی بین دو طرف است. علاوه بر این، برای اینکه این امر مؤثر باشد، هر دو طرف باید در مورد موقعیتهای اقتصادی شخصی خود و اهداف اقتصادی بلندمدت باز و صادق باشند.
یک برنامهریز اقتصادی باتجربه به شما کمک میکند تا هرگونه اختلاف احتاقتصادی را برطرف کنید و به شما کمک میکند تا اهداف اقتصادی خانواده خود را در اولویت قرار داده و یک جدول زمانی برای آن تعیین کنید. اطمینان از دستیابی به یک برنامه اقتصادی خانوادگی عادلانه و قابلدستیابی، تقریباً همیشه به کمک یک فرد حرفهای نیاز دارد.
مراحل برنامهریزی اقتصادی خانواده
ایده خوبی است که قبل از ملاقات با یک مشاور، بهاندازه کافی مطالعه داشته باشید. هرچه آمادهتر باشید، برنامهریز شما بهتر میتواند به شما کمک کند.
مرور امور اقتصادی
روند برنامهریزی اقتصادی خانواده با اصول اولیهای آغاز میشود: بررسی درآمد و بدهی مشترک شما. این کار میتواند روند برنامهریزی اقتصادی خانواده را به چالش بکشد. ترکیب امور اقتصادی شما با شخص دیگر ممکن است در ابتدا طبیعی به نظر نرسد. بااینوجود این کار ضروری است و شما باید بهجای اهداف فردی خود، در مورد امور اقتصادی خانواده فکر کنید.
بررسی بدهی مشترک شما باید شامل یک استراتژی در مورد نحوه پرداخت آن باشد. اولویتبندی کنید تا ابتدا بدهیها پرداخت شوند و یک جدول زمانی را برای نحوه انجام این کار تعیین کنید. این جدول زمانی البته به درآمد و هزینههای شما بستگی دارد. ممکن است لازم باشد هزینههای کوتاه یا میانمدت خود را تنظیم کنید تا با برنامه بازپرداخت بدهی خود مطابقت داشته باشد. به همین ترتیب، داشتن نظر عینی یک مشاور و برنامهریز اقتصادی در اینجا میتواند بسیار مفید باشد.
تعیین اهداف
بعدی بخش مهیج برنامهریزی اقتصادی خانواده است. هنگامی که شما جزئیات میزان درآمد خود را محاسبه کردید، تصمیم میگیرید که چگونه میخواهید از آن استفاده کنید.
اکنون زمان برنامهریزی برای آینده و اهداف بلندمدت خود مانند دوران بازنشستگی است و همچنین اگر برنامهای برای جمعآوری ثروت بیشتر دارید میتوانید برای آن نیز برنامهریزی کنید.
پس از اتمام مرحله اول باید به سراغ اهداف اقتصادی میانمدت خود بروید که معمولاً در محدوده دو تا چهارساله قرار دارند. این موارد ممکن است شامل خرید یک وسیله نقلیه خاص، خانه جدید یا پسانداز برای تعطیلات خانوادگی باشد. داشتن اهداف اقتصادی بلندمدت شما که قبلاً تعیین شده است به شما کمک میکند تا تعیین کنید که آیا برخی از اهداف میانمدت شما ضروری است یا خیر. مثلاً آیا ماشین رؤیایی شما با برنامه شما برای پسانداز بازنشستگی مغایرت دارد؟
در آخر، برنامهای برای دستیابی به اهداف اقتصادی کوتاهمدت خود که بهطورکلی اهداف شما برای سال آینده است، تهیه کنید. با رسیدن به این نقطه در فرایند برنامهریزی، باید ایده خوبی از آنچه که از نظر اقتصادی برای خانواده در سال آینده واقعبینانه است، داشته باشید.
چرا برنامهریزی اقتصادی اینقدر مهم است؟
طرح فوق یک نسخه بسیار کلی از آنچه به نظر میرسد روند برنامهریزی اقتصادی خانواده است، میباشد. مانند هر فرایند برنامهریزی اقتصادی، بسته به وقایع زندگی ممکن است بسیار تغییر کند.
برخی از خانوادهها دقیقاً میدانند چه زمانی میخواهند فرزند داشته باشند و از روز اول میتوانند زمان آن را در روند برنامهریزی اقتصادی خود بگنجانند، اما بسیاری از آنها این کار را نمیکنند. اگر قبلاً آن را در برنامه اقتصادی خانواده خود قرار ندادهاید، داشتن فرزندان به طرز چشمگیری بر آن تأثیر میگذارد.
ازاینرو، اگر قصد داشتن فرزند دارید، هر چه زودتر پسانداز کنید. این امر بهویژه درصورتیکه قصد ایجاد حساب پسانداز برای دانشگاه یا ازدواج فرزند یا فرزندان را خود دارید صادق است.
بازنشستگی و برنامهریزی برای میراث
برنامهریزی برای بازنشستگی بهترین راه برای اطمینان از راحتی شما و خانوادهتان برای آینده است. علاوه بر این، در طول فرایند برنامهریزی اقتصادی خانواده باید همیشه میراث خانواده خود را نیز در نظر داشته باشید. برنامهریزی میراث راهی عالی برای افراد و خانوادههای باارزش خالص درآمد بالا است تا اطمینان حاصل کنند که پول آنها پس از درگذشتشان آنگونه که میخواهند استفاده میشود.
سخن آخر
بیشتر اوقات، افراد بهویژه صاحبان مشاغل داراییهای اقتصادی خود را از طریق برنامهریزی اقتصادی هوشمندانه توسعه داده و رشد میکنند.
برنامهریزی اقتصادی خانواده میتواند یک فرایند پیچیده باشد و چیزی است که شما باید بیشتر خودتان آن را مدیریت کنید. اما منطقیتر آن است که برای اهداف مهم اقتصادی خانواده خود از یک متخصص کمک بگیرید. برنامهریزی اقتصادی برای آینده میتواند احتمال رسیدن به اهداف اقتصادی شما را افزایش دهد.