در این مقاله به طور جامع به توضیح و تحلیل سکه پرداخته ایم …
سکه چیست؟
سکه طلا از مسکوکات قانونی جمهوری اسلامی است که از سال 1358 به پیشنهاد وزارت اقتصاد و دارایی وقت و به مناسبت و یادبود پیروزی انقلاب اسلامی 57، ضرب آنها در قطع های مختلف آغاز گردید و به تناوب تا امروز ادامه یافته است. ضرب سکه صرفا بر عهده ضرابخانه بانک مرکزی می باشد که پس از ضرب، از طریق حراج در بانک کارگشایی یا از طریق بانک های عامل و صرافی های مجاز به بازار عرضه می شوند. عیار این سکه ها همگی 900 در 1000 است و در 4 قطع تمام سکه، نیم سکه، ربع سکه و یک گرمی عرضه می شوند. این سکه ها دارای دو طراحی مختلف می باشند که با عناوین طرح قدیم ( ضرب شده بین سال های 1358 تا 1370 ) و طرح جدید ( ضرب شده بین سال های 1370 تا کنون) شناخته شده و به صورت عمده ( که به آن پک سکه هم اطلاق می شود ) یا خرد ( خرید های رایج و عمومی به تعداد محدود از سکه فروشی یا صرافی ها ) به قیمت روز، خرید و فروش و معامله می گردند.
سکه امامی چیست؟
از سال 1358 لغایت 1370 سکه تمام بهار آزادی توسط بانک مرکزی ضرب و عرضه می گردید. در سال 1370 و با هدف تکریم و گرامیداشت نام و یاد امام خمینی (ره)، با پیشنهاد بانک مرکزی و موافقت وزارت امور اقتصادی و دارایی و به استناد بند 2 قانون اصلاحیه ضرب مسکوکات طلا، هیئت وزیران اصلاحیه ای در این قانون به تصویب رساند و طی آن بانک مرکزی را موظف به تغییر طرح مندرج در روی سکه و درج تصویر امام بر روی یک طرف سکهها نمود و بدین ترتیب سکه هایی که از سال 1370 لغایت حال حاضر ضرب گردیدند به جهت منقش بودن به نگاره امام خمینی “سکه امامی” و به جهت اینکه پس از دوره نخست ضرب سکه ها که “طرح قدیم” نام گرفتند به بازار عرضه می شدند با عنوان “طرح جدید” نام گرفتند.
وزن سکه امامی یا طرح جدید برابر با 8/13598 گرم و مقدار طلای خالص آن 7/322382 گرم می باشد. قطر دایره سکه های بهار آزادی 22 میلیمتر و عیار این سکه ها 900 در 1000 است که در مقیاس 24 عیار، برابر با 21/6 محسوب می گردد.
تمامی سکه هایی که در سال های 87 ,88, 89 و بعد از آن ضرب شده با تاریخ ضرب سال 1386 می باشد. به گفته بانک مرکزی هدف از این کار جلوگیری از اختلاف قیمتی برای سکه هایی با سال ضرب جدید می باشد اما در واقع و در بازار معاملات سکه عموما طرح جدید و قدیم با اینکه از نظر اندازه یا خلوص و عیار طلای بکار رفته در آنها یکسان و برابرند اما دارای اندکی تفاوت قیمت بوده و غالبا سکه طرح قدیم با نرخ های پایین تری داد و ستد می شود.
میزان رشد سکه در یکسال اخیر
اخبار و اتفاقات اخیر سکه
معاملهگران میگویند تعطیلی بازار طلا میتواند قیمت طلا و سکه را شل کند. پیشبینی آنها این است که بعد از بازگشایی دو بازار قیمتها میتوانند به بالا برگردند.
اخذ مالیات ۲۵ درصدی از سود خرید و فروش طلا کماکان در شبکههای اجتماعی و در بین معاملهگران طلا و سکه داغ است و حتی در خبرهای غیررسمی برخی مدعی هستند که بازار طلای شهرهای مختلف از جمله یزد، قم، همدان، تبریز، اصفهان و مشهد در واکنش به ثبت معاملات در سامانه جامع تجارت دست به اعتراض زدند و بنکدارهای طلا مغازههای خود را تعطیل کردند.
البته سازمان امور مالیاتی ایران روز یکشنبه اعلام کرد: «هیچ مالیات جدید یا افزایش نرخی در حوزه مالیات ستانی از صنف طلا وضع نشده است؛ بنابراین اخذ مالیات ۲۵ درصد از طلا کذب است.
معاملهگران میگویند تعطیلی بازار طلا میتواند قیمت طلا و سکه را شل کند. پیشبینی آنها این است که بعد از بازگشایی دو بازار قیمتها میتوانند به بالا برگردند.
تکنکالیستها معتقدند حمایت ۲۹ میلیون و ۵۰ هزار تومانی و مقاومت نیمه کانال ۲۹ میلیون تومانی فعلا محدوده حصر سکه امامی شده است.
انتشار شایعاتی درباره اخذ مالیات ۲۵ درصد از طلا موجب نگرانی شد، سخنگوی سازمان امور مالیاتی با تکذیب این شایعه گفته هیچ مالیات جدید یا افزایش نرخی در حوزۀ مالیاتستانی از صنف طلا وضع نشده و اخذ مالیات ۲۵ درصد از طلا کذب است. این صحبت رئیس اتحادیه طلا است در اخرین گزارش خود.
و اما مهدی موحدیبکنظر سخنگوی سازمان امور مالیاتی در این رابطه گفته: هیچ نرخ جدید و یا پایه جدید مالیاتی برای طلافروشان وجود ندارد و فقط تکلیفی که از قبل برای آنها در نظر گرفته شده بود، این است که طلافروشان مصنوعات طلا و پلاتین بر اساس جز ۴ بند «ب» ماده ۲۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰ مکلف هستند که از اول دی ۱۴۰۲ به سامانه مؤدیان مالیاتی متصل شوند و صورتحسابهای خرید و فروش طلا و جواهر را در این سامانه بارگذاری کنند و این در راستای الزام قانون تسهیل کسب و کارها است. سایر مؤدیان در قالب حکم خاص مانند طلافروشان و یا پزشکان در قالب جز ۲ بند «ط» تبصره ۶ قانون بودجه ۱۴۰۲ نیز ملزم به استفاده از صورتحسابهای الکترونیک هستند، اما غیر از این موارد خاص تمام کسانی که ظرف ۶ ماه درآمد بالای ۱۸ میلیارد تومان داشته باشند، به عنوان مثال از ابتدای سال تا پایان شهریور کسانی که بیش از ۱۸ میلیارد تومان درآمد داشته باشند از اول دی ماه ملزم هستند که برای عملکرد فصل پاییز خود به ارائه صورتحسابهای مالیاتی در سامانه مؤدیان اقدام کنند و کسانی که درآمدشان بعد از آن از ۱۸ میلیارد تومان تجاوز کند و بعد از پایان زمستان امسال از یک تیر ماه ۱۴۰۳ مکلف خواهند شد صورتحسابهای خود را در سامانه مؤدیان ثبت کنند.
تحلیل و بررسی ای از طلای جهانی
قیمت طلا در معاملات کمحجم آسیایی در روز سهشنبه افزایش یافت و به این ترتیب، از محدودهی معاملاتی که در بخش اعظم ماه دسامبر در آن حضور داشت، خارج شد. هر اونس طلا با 0.5 درصد افزایش به 2064.16 دلار رسید، در حالی که قیمت طلای منقضیشده در فوریه با 0.3 درصد افزایش به 2075.10 دلار در هر اونس رسید.
طلای نقطهای همچنین توانست از محدودهی معاملاتی بین 2000 تا 2050 دلار که در بیشتر ماه دسامبر در آن نوسان داشت، خارج شود و هماکنون نیز در سطحی کمتر از 100 دلار معامله میشود که در واقع بالاترین رکورد بالای 2130 دلار در هر اونس از ابتدای ماه است.
گفتنی است همزمان با کاهش بازدهی خزانهداری، دلار در روز سهشنبه به پایینترین حد خود در پنج ماه اخیر رسید و طلا نیز از این سناریو سود برد.
گفتنی است فلز زرد در جلسات اخیر، به دنبال انتشار دادههای ضعیفتر از حد انتظار شاخص قیمت PCE که نشانگر تورم ترجیحی فدرال رزرو است، شاهد افزایش شدیدی بود. البته این گزارش در پی سیگنالهای ناخواستهی فدرال رزرو در نشست نهایی آن در سال 2023 ارائه شد و امیدها را مبنی بر آغاز کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی از مارس 2024 برانگیخت.
تحلیل تکنیکالی سکه
همانطور که اشاره شد طلا در وضعیت رنج به سر می برد و در حال حاضر بین دو کانال 27 تا 31 میلیون تومانی در حال رنج است.