سواد مالی چیست؟  تأثیر آموزش آن به کودکان برای آینده.

استفاده از ابزارهای ریاضی برای نشان دادن مفهوم سواد مالی
Screenshot 261

فهرست مطالب

سواد مالی چیست؟

طبق تعریف، سواد مالی «توانایی استفاده از دانش و مهارت برای تصمیم‌گیری مؤثر و آگاهانه برای مدیریت پول است. بنابراین، سواد مالی درک مطمئن مفاهیمی مانند صرفه‌جویی در هزینه‌‌ها، ‌سرمایه‌گذاری و بدهی است. که به یک احساس کلی از رفاه مالی منجر می‌شود. درک و به‌کارگیری مؤثر مهارت‌های مالی مختلف از طریق تجربه و آگاهی از اصول و مفاهیم مالی؛ مانند برنامه‌ریزی، مدیریت پول، مدیریت بدهی، بهره و … در نهایت میزان سواد مالی را مشخص می‌سازد.

اهمیت سواد مالی:

سواد مالی در اتخاذ تصمیمات مالی صحیح و دستیابی به اهداف مالی فردی مهم است. افراد باسواد مالی نه‌تنها با اطمینان بیشتری امور مالی را مدیریت می‌کنند. بلکه با درک چگونگی پیشگیری یا مدیریت مسائل مربوط به پول در صورت بروز و ظهور مشکلات، شانس بیشتری برای مدیریت آنها دارند.

جدای از موارد گفته شده، سواد مالی برای درک درآمد و هزینه‌های خود، پس‌انداز به‌منظور مدیریت هزینه‌هایی مانند تحصیل، تعطیلات، برنامه‌ریزی آینده، بازپرداخت یا اجتناب از بدهی‌‌ها، تلاش برای بازنشستگی مطمئن، محافظت از بدهی‌ها و ورشکستگی مهم است.

چرا سواد مالی برای دانش‌آموزان مهم است؟

باید در آماده‌سازی کودکان برای دنیای مالی آمادگی داشته باشید. به‌عنوان والدین، ما همیشه هنگام تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی مالی، فرزندان خود را در اولویت قرار می‌دهیم. زیرا ساختن آینده‌ای امن مالی برای فرزندانمان اولویت اصلی در ذهن ما است. که بر نحوه خرج‌کردن، پس‌انداز و سرمایه‌گذاری پولمان تأثیر می‌گذارد. بااین‌حال، چه تعداد از ما کودکان را درگیر می‌کنیم یا به آنها یاد می‌دهیم که چگونه امور مالی را مدیریت کنند. زیرا بدون آگاهی فرزندانمان، کل تلاشمان برای تأمین آینده کودک بیهوده خواهد بود.

درحالی‌که همه ما با فرزندان خود در مورد فرهنگ، تاریخ، ارزش‌های اخلاقی، ویژگی‌‌ها، اهمیت آموزش و غیره صحبت می‌کنیم. اما از بحث در مورد مسائل مالی با فرزندان خود غفلت می‌کنیم. این قرارنگرفتن فرزندان در معرض مسائل مالی به‌صورت آگاهانه یا ناخودآگاه توسط اکثر والدین انجام می‌شود. برای مثال، آگاهانه هرگونه مشکل مالی را که ممکن است با آن روبرو شوند پنهان می‌کنند. تا کودک را به طور سعادتمندانه ناآگاه نگه دارند. زمان آن فرارسیده است که این عادت خودآگاه یا ناخودآگاه را کنار بگذاریم.

اگرچه عاقلانه نیست که کودکان را درگیر مشکلات مالی شدید کنیم. اما می‌توانیم آنها را درگیر مسائل مالی روزمره مانند مخارج خانه کنیم تا ذهن آنها را برای جنبه‌های مالی اساسی زندگی روزمره باز کنیم. دانش‌آموزانی که از مسیریابی در دنیای اعتبار و بدهی آگاه هستند، پس‌انداز بهتری می‌کنند.

کودکان در حال استفاده از ابزار علم حساب برای یادگیری سواد مالی

اهمیت سواد مالی در شکل‌گیری رفتار کودکان:

گفته می‌شود که کودکان از سه‌سالگی شروع به درک مفهوم خرج و پس‌انداز می‌کنند. همه ما از همان دوران جوانی به اهمیت آموزش به کودکان واقف هستیم. زیرا گفته می‌شود هر عادتی، خوب یا بد، زود آموخته می‌شود. اگرچه ممکن است احساس کنیم کودکان 3 تا ۶ساله برای درک مسائل مالی بسیار کوچک هستند. اما در این سنین پایین است که کودکان همه چیز را یاد می‌گیرند و به طور مؤثرتر چیزها را درک می‌کنند.

بنابراین، زمان بسیار خوبی برای معرفی مفاهیم کلیدی مالی است که کودکان می‌توانند در طول زندگی خود از آنها بهره ببرند. با ایجاد عادات خوب مالی در کودکان، می‌توانیم به آنها کمک کنیم تا بزرگسالانی مسئولیت‌پذیر از نظر مالی شوند. به‌عنوان‌مثال، می‌توانیم قدرت پس‌انداز را از سنین پایین به بچه‌ها آموزش دهیم. بنابراین وقتی برای تولد یا تعطیلات از اقوام یا خانواده پول می‌گیرند، به آنها بیاموزیم که چگونه می‌توانند آن را در قلک یا در ظرف پول پس‌انداز کنند. با انجام این کار، فرزندان شما می‌توانند به‌صورت بصری ببینند که پول چگونه رشد می‌کند. می‌توانید از همین فرصت استفاده کنید تا با تعیین هدفی برای آن پول پس‌انداز شده، مانند خرید یک اسباب‌بازی خاص با پولی که پس‌انداز کرده‌اند، به آنها نشان دهید که پس‌انداز چقدر مفید است.

چنین تجربیات اولیه با تصمیم‌گیری مالی، پایه و اساس شکل‌دهی ترجیحات، نگرش‌ها و رفتارهای آن‌ها است. طبق مطالعه‌ای در دانشگاه کمبریج، مشخص شد که عادات مالی در کودکان تا سن هفت‌سالگی شکل می‌گیرد.

مشارکت

می‌توانید کودکان را در فعالیت‌های متعددی مشارکت دهید. که به آن‌ها یاد می‌دهد چگونه پس‌انداز کنند. و اهمیت صبر را در این مرحله اولیه رشد، حفظ کنید، و به یاد داشته باشید که وزن را در کودکانی که در سنین پایین‌تر دارند، نسبتاً کم نگه دارید و آنها می‌توانند تمرکز خود را روی اهداف خود به‌خوبی حفظ کنند. اگر اهداف آنها نسبتاً کوتاه باشد.

تفاوت بین خواسته‌ها و نیازها باید به کودکان آموزش داده شود. تا آنها عادت‌های خود را در مورد پس‌انداز و خرید درست شکل دهند. به‌عنوان‌مثال، می‌توانید با پرسیدن سؤال یا ارائه موقعیت‌هایی مانند: اگر این را با پولی که پس‌انداز کرده‌اید بخرید، پول کافی برای چیز دیگری نخواهید داشت. به‌این‌ترتیب، می‌توانید به آنها کمک کنید پس‌انداز خود را بودجه‌بندی کنند و آنها را برای آینده مالی موفق آماده کنید.

آموزش

آموزش ارزش پول و استفاده از آن در این سال‌ها به کودکان می‌تواند بسیار مفید باشد. زیرا آنها می‌توانند درک کنند که چگونه قیمت‌ها ارزش کالاها را منعکس می‌کند و می‌توانند اهمیت پول را ببینند. همچنین سن مناسبی برای آموزش در مورد به اشتراک گذاشتن و بخشیدن به افراد نیازمند است. همچنین می‌توانید به آن‌ها توضیح دهید. و به آن‌ها یاد بدهید که چگونه آنچه روی رسیدها است را بخوانند و چگونه درصدهایی مانند تخفیف، مالیات و بهره را درک کنند.

در طول این مرحله، نوجوانان به‌شدت بر آینده متمرکز هستند. آنها در این سن بالغ‌تر می‌شوند و می‌خواهند بیش از هرزمان دیگری مسئولیت بر عهده بگیرند.

در این سن کودکان چیزهای جدید زیادی را می‌آموزند و درک می‌کنند. مانند پیامدهای مثبت و منفی تصمیمات مربوط به خرج‌کردن، پاداش مسئولیت‌های مالی، خطرات بی‌سوادی مالی، اثر اقدامات خرج‌کردن آنها بر دیگران و عوامل مختلفی که بر دیگران تأثیر می‌گذارد. اکثر نوجوانان امروزه به‌اندازه کافی اعتمادبه‌نفس دارند که بتوانند مذاکرات مالی را به‌تنهایی انجام دهند. عواملی را که بر قدرت خرید تأثیر می‌گذارد، درک می‌کنند، می‌توانند در صورت لزوم از محصولات و خدمات شکایت کنند، درک می‌کنند که چگونه هزینه‌های پیش‌خرید و پس از خرید را در اقلام خاص محاسبه کنند.

جمع‌بندی:

همه ما در تلاش هستیم تا اطمینان حاصل کنیم که فرزندانمان آینده مالی موفقی خواهد داشت. برای این کار باید ارزش پول را به آنها بیاموزیم. زیرا که پول یک کالای ضروری است و تسلط بر مدیریت پول شخصی برای دستیابی و حفظ یک سبک زندگی مالی مناسب مهم است.

یکی از بهترین راه‌ها برای آموزش سلامت مالی به فرزندانتان، الگوبرداری است. و آموزش دانش مالی اولیه به کودکان، در درازمدت به آنها کمک می‌کند تا تصمیمات مالی بزرگی برای بگیرند و دیدگاهی متخصص در مورد آنها داشته باشند.

در این باره بیشتر بخوانید

مقالات اخیر

درخواست تماس